Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ: HARLEM' S LITTLE BLACKBIRD


     Λοιπόν, ένα από τα βιβλία που σκοπεύω να διαβάσω φέτος είναι βιβλίο για παιδιά! Μ' αρέσουν πάρα πολύ τα παιδικά βιβλία και συχνά τα περιεργάζομαι για ώρα στα βιβλιοπωλεία, επινοώντας για την πωλήτρια που ρωτά αν μπορεί να μ' εξυπηρετήσει ένα φανταστικό βαφτιστήρι. Θεωρώ την ποιότητα αρκετών  παιδικών βιβλίων πολύ υψηλή: έχουν υπέροχη εικονογράφηση και το περιεχόμενό τους είναι έξυπνο κι ευαίσθητο. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Harlem's little blackbird, το οποίο μπορεί κανείς να παραγγείλει από το AMAZON. Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή της Florence Mills, μιας μαύρης τραγουδίστριας και χορεύτριας των αρχών του 20ου αιώνα. Ήταν κόρη πρώην σκλάβων και βγήκε στη σκηνή σε ηλικία έξι ετών, παρουσιάζοντας χορευτικά νούμερα μαζί με τις αδερφές της. Μεγαλώνοντας, ακολούθησε ανεξάρτητη καριέρα και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις στο Μπροντγουέι. Πήρε μέρος στη λεγόμενη "αναγέννηση του Χάρλεμ", μια κίνηση που έλαβε χώρα κατά τις δεκαετίες του '20 και του '30 και αποτελούσε στην ουσία μια πρώτη προσπάθεια συνειδητοποίησης της ταυτότητας της αφροαμερικάνικης κουλτούρας και δυναμικής διεκδίκησης των ίσων δικαιωμάτων. Η Florence Mills όμως δεν έζησε αρκετά για να δει το αποτέλεσμα των προσπαθειών της: πέθανε το 1927, σε ηλικία 32 ετών, ουσιαστικά από εξάντληση λόγω των συνεχών περιοδειών σε Αμερική και Ευρώπη. Ο Duke Ellington προσπάθησε να κρατήσει τη μνήμη της ζωντανή γράφοντας για κείνην το τραγούδι Black Beauty. Αυτή είναι λοιπόν η σύντομη ιστορία του μικρού μαύρου πουλιού από το Χάρλεμ, την οποία εγώ δε γνώριζα πριν με τραβήξει η πανέμορφη εικονογράφηση αυτού του βιβλίου. Δεν ήταν ούτε τόσο ταλαντούχα ούτε τόσο κατατρεγμένη όσο η Billie Holiday. Ούτε ήταν τόσο δυναμική ακτιβίστρια. Όμως η εξέλιξη, τόσο στην τέχνη όσο και στην κοινωνία δεν πραγματώνεται μόνο από τις μεγάλες προσωπικότητες. Υπάρχουν κι άλλες, μικρότερου βεληνεκούς, που όμως καλό είναι να μνημονεύονται κι αυτές καμιά φορά. Τώρα, όσον αφορά στα παιδιά, για τα οποία προορίζεται κανονικά αυτό το βιβλίο, τους δίνεται η δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ρατσισμού αλλά και να κάνουν μια πρώτη γνωριμιά με τον μαγικό κόσμο της τζαζ.

Υ.Γ. 1 Προσπάθησα να βρω κάποιο τραγούδι της Florence Mills στο youtube αλλά δεν τα κατάφερα. Βρήκα ωστόσο μια εκτέλεση του "I'm a little blackbird looking for a bluebird", που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της, με την Eva Taylor.


Υ.Γ. 2 Και ένα μικρό δώρο: αν πάτε στο harlem.org θα βρείτε την παρακάτω φωτογραφία του 1958, στην οποία ποζάρει η αφρόκρεμα των μουσικών της τζαζ εκείνης της εποχής. Κάνοντας κλικ πάνω στο πρόσωπο του καθενός, παρουσιάζεται το όνομά του, ένα σύντομο βιογραφικό, καθώς και μια επιλεγμένη δισκογραφία. Φιλιά πολλά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου